dinsdag 2 september 2014

Vlooienplaag




We worden momenteel geteisterd door een vlooienplaag. Met dank aan het zachte en natte weer hebben de lastige springertjes zich snel voortgeplant. Daarom zijn met name honden en katten (en soms ook mensen) druk aan het krabben.
Vlooien zijn lastig te bestrijden. Dit komt omdat slechts 5% van de vlooiencyclus zich op het huisdier afspeelt. De overige 95% gebeurt in de omgeving, dus thuis in de mand, het vloerkleed, het tapijt, achter de bank en in kieren spleten en naden. Bovendien planten vlooien zich razendsnel voort. De eerste eitjes worden al 36 tot 48 uur na de eerste bloedmaaltijd van de vlo gelegd. Zo kan een volwassen vrouwelijke vlo, in haar leven, wel 2000 eitjes leggen, die van de hond afvallen en in de omgeving terecht komen. Vlooienbestrijding wordt hierdoor extra bemoeilijkt en een vlooienplaag is dan zomaar ontstaan. Alleen je hond of kat behandelen is dus niet voldoende. Om vlooien het huis uit te krijgen, moet u zowel uw huisdier als de omgeving behandelen.
Een vlooienplaag voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen! Stofzuig regelmatig, vooral op plaatsen waar uw huisdieren komen. Behandel uw huisdier het hele jaar door (ook in de winter) met een daarvoor speciaal geregistreerd vlooienmiddel. Spray preventief de omgeving in huis, bijvoorbeeld vlak voordat u op vakantie gaat. (Eerst zuigen, dán sprayen.)
Een vlooienplaag bestrijden
Alle ruimtes waar uw huisdieren komen goed stofzuigen (ook achter banken en kasten). Haal bij de dierenarts of de dierenspeciaalzaak een anti-vlooienmiddel voor al uw huisdieren en behandel ze maandelijks. Behandel daarnaast ook de omgeving met een speciale omgevingsspray tegen vlooien. Behandel bij een vlooienuitbraak één keer per maand de omgeving gedurende drie maanden. Daarna kunt u vier keer per jaar de omgeving preventief gaan behandelen.
Bron: Hart voor Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten