vrijdag 13 juni 2014

Honden aanboord



Waterpret met de hond is natuurlijk ideaal met dit mooie weer. Zwemmen, naar het strand of een boottochtje bijvoorbeeld. Maar let op, water is niet alleen leuk maar kan ook gevaarlijk zijn.
Hoewel veel honden kunnen zwemmen, kunnen er toch onverwachte gevaren zijn die u beter kunt voorkomen. Honden willen nog wel eens vanaf een boot in het water springen, bijvoorbeeld achter de eenden aan. Maar in golven of bij een hoge kant kan ook een goed zwemmende hond in problemen komen. Voor honden aan boord van een boot is het dan ook erg verstandig ervoor te zorgen dat u hen gemakkelijk uit het water kunt halen, door hen een stevig tuig met een handvat te laten dragen aan boord. En vaart u in drukke gebieden, zijn er hoge walkanten, wild water of is uw hond nogal onbesuisd, geef hem dan een zwemvest om. Die zijn speciaal voor honden verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
Bovendien is niet elke hond een even goede zwemmer. Sommige honden hebben een model dat niet goed geschikt is om te zwemmen: veel bulldogs maar ook bijvoorbeeld teckels hebben daar problemen mee. Zij hebben dus zeker een zwemvest nodig als u hen mee aan boord zou willen nemen, en ook bij de waterkant moet u extra opletten.
De website hondenaanboord.nl geeft allerlei informatie over het veilig meenemen van uw hond aan boord en heeft een speciale poster met tips die u kunt downloaden of bestellen.
Denk overigens ook aan het voorkomen van infecties via het water zelf. De ziekte van Weil wordt bijvoorbeeld overgedragen via water waar ratten in zwemmen. Zorg dus dat uw hond goed is ingeënt. Houd daarnaast in de gaten of er gewaarschuwd wordt voor blauwalg. Dit is behalve voor uzelf ook voor uw hond giftig. Bij zeewater moet u oppassen dat uw hond niet teveel water binnenkrijgt, want het zout kan een zoutvergiftiging geven. Meer informatie daarover vindt u in het Praktisch document 'Vergiftiging bij huisdieren'.
Met de juiste voorbereiding kan uw hond veilig meegenieten van het waterplezier deze zomer. En dat is ook voor u zelf een rustiger en veiliger gevoel!
bron: LICG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten