maandag 16 juni 2014

Geef maden geen kans



Er zijn weer volop vliegen, die een gevaar kunnen vormen voor uw huisdier. Konijnen, schapen en soms ook andere dieren met veel beharing kunnen vliegen aantrekken als zij niet goed schoon zijn. Zo kan een infectie met maden ontstaan.
Resten ontlasting in de vacht zijn voor de glimmende, blauwgroene vleesvliegen een prima plek om hun eitjes te leggen. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van uw dier. Binnen korte tijd kan uw dier dan flink aangegeten zijn, en bij een klein dier als het konijn kan het al snel te laat zijn om de infectie nog met succes te kunnen behandelen! Mocht u maden aantreffen bij uw dier of hierover twijfelen, wacht dan niet maar ga direct naar uw dierenarts.
Bij het konijn zijn zachte keutels, diarree of een vies hok vaak de boosdoener. Maak het konijnenhok daarom zeer regelmatig schoon en controleer zeker bij buiten levende konijnen dagelijks of ze goed schoon zijn. Lees voor meer informatie over madenziekte bij het konijn.
Bij schapen kan de ontlasting in de wollige staart blijven kleven, het is dan ook belangrijk dat schapen  goed geschoren worden en om de wol bij de staart indien nodig regelmatig bij te knippen. Controleer schapen dagelijks en let op of zij jeuk of irritatie hebben, onrustig zijn of schuren tegen wanden of bomen.
Honden en katten met een lange, dikke vacht moeten goed gecontroleerd en uitgekamd worden, zeker als zij dunne ontlasting hebben of als u merkt dat er urine in de vacht blijft hangen waardoor vochtige plekken ontstaan. Wees alert als u ziet dat uw dier last heeft van jeuk bij zijn staart en anus. Pas ook op als uw huisdier een wond heeft, want dit kan een aantrekkelijke plek zijn voor de vliegen.
Er bestaan middelen die kunnen helpen om vliegen te weren van uw huisdier. Deze kunnen nuttig zijn, zeker als uw dier extra risico loopt omdat het bijvoorbeeld last heeft van diarree of omdat er veel vliegen in uw omgeving zijn. Overleg het gebruik echter eerst met uw dierenarts en let op: niet elk middel is geschikt voor elk dier. Middelen op basis van ivermectine maar ook andere stoffen kunnen voor onder andere collie-achtige rassen giftig zijn.
U kunt door middel van horren de vliegen zo goed mogelijk uit huis houden. Een konijnenhok kunt u ook enigszins beschermen met behulp van een klamboe.
bron: LICG 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten