donderdag 3 oktober 2013

Vuurwerkangst, begin op tijd!


Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. 

Het beste: training
  • Training
    De meest gebruikte manier is een cd met vuurwerkgeluiden (www.tinley.nl voor de cd + instructieboekje). Eerst wordt de cd heel zachtjes aangezet en naarmate uw dier eraan went steeds harder. Beloon rustig en kalm gedrag. Geef uw dier positieve ervaringen met het geluid op de achtergrond, zoals samen spelen of snoepjes geven. Zo leert hij dat vuurwerkgeluiden iets leuks betekenen. Deze training moet vaak herhaald worden en langzaam worden opgebouwd. Het kan zo'n 2 maanden duren voordat uw dier echt angstvrij is. Begin hier daarom op tijd mee (liefst begin november) en hou het lang vol. Daar hebben u en uw dier er een leven lang plezier van!

  • Training + ondersteunende medicijnen
    U kunt ook een extra hulpmiddel inzetten bij uw training, namelijk langwerkende medicijnen waardoor uw dier zich minder gestresst voelt. Voorbeelden zijn een D.A.P. (hond) of Feliway (kat) verdamper. Deze doet u in het stopcontact en ze scheiden geurstoffen (feromonen) af waardoor uw dier zich rustiger voelt. Mensen kunnen deze geuren niet ruiken.
    Een ander middel is Telizen, een voedingssupplement. Het zorgt ervoor dat uw dier minder stress ervaart. Deze ondersteunende medicijnen kunnen tegelijkertijd met de 
    training gegeven worden (dus ook gedurende ongeveer 2 maanden).

  • Training op de hondenschool
    Sommige hondenscholen geven rond oud&nieuw speciale vuurwerkcursussen. Informeer hiervoor bij de hondenschool bij u in de buurt of zij ook een cursus geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten