donderdag 28 februari 2013

Teken gesignaleerd!

Er zijn al teken gesignaleerd! De teek kan diverse ziekten overbrengen op uw huisdier. Daarom is het belangrijk u dier te beschermen tegen teken.



Teken zijn kleine, spinachtige insecten die zich vast kunnen zetten in de huid van uw huisdier ( en ook van uzelf!) en daar bloed drinken. Op zich kan dat geen kwaad, maar op die manier kan de teek ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme, babesiose, anaplasmose en buiten Nederland ook ehrlichiose. De ziekte kunnen ernstig verlopen. Soms merkt u lange tijd na een besmetting dat uw dier ziek is. Meestal kan tijdige behandeling de opgelopen ziekten succesvol bestrijden, maar het is ook mogelijk dat uw dier de rest van zijn leven last kan hebben van de infectie en zonder behandeling kan u dier overlijden.

Teken zijn vooral bekend bij honden, maar vergis u niet: ook katten en bijvoorbeeld paarden kunnen last hebben van teken en door hen besmet worden met ziekten. 

Preventie is dan ook belangrijk: het gebruik van teken werende en teken dodende middelen kan uw huisdier beschermen. Overleg met u dierenarts wat voor u dier het beste middel is, want niet elk middel wordt door elk dier verdragen! Een middel dat bedoeld is voor gebruik bij honden, kan bijvoorbeeld giftig zijn bij katten en sommige rassen zijn overgevoelig voor bepaalde middelen.

Controleer uw dier regelmatig en verwijder teken direct, liefst met een daarvoor ontworpen hulpmiddel, zoals een tekentang of teken-lasso. Uw kunt deze kopen bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak. Let op dat u niet in de teek knijpt en dat er geen monddelen achterblijven en ontsmet de wond. In de meeste gevallen worden ziekten pas na 18-24 uur overgedragen, dus als u er snel bij bent kunt u besmetting voorkomen.

Wilt u meer weten over teken en de ziekten die zij over kunnen dragen? Lees dan het praktisch document 'teken en door teken overgedragen ziekten'.

bron: LICG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten