dinsdag 10 juli 2012

'Hond in huis gezond voor baby'


BAARN - Een hond in huis beschermt de kinderen tegen ademhalingsproblemen en infectie. Dat suggereert een Finse studie. 


antibiotica, huisdieren, baby's, kat, hond


De onderzoekers ontdekten dat Finse baby's die leven met een hond of - in mindere mate - een kat in huis minder vaak last hadden van oorontsteking, hoesten of een loopneus. Ook bleken ze minder vaak antibiotica nodig te hebben dan kinderen die in een diervrij huis wonen. 


Een mogelijke verklaring is volgens Dr. Eija Bergroth van Kuopio University Hospital dat vuil en allergenen van dieren goed zijn voor het immuunsysteem van baby's. 


De onderzoekers volgden 397 kinderen die in hun ziekenhuis werden geboren tussen september 2002 en mei 2005 in hun eerste levensjaar. 


De ouders hielden vanaf dat de baby's negen weken waren wekelijks een dagboek bij over de gezondheid van de baby en hun contact met kat en hond. 


Minder vaak ziek


Op basis van deze dagboeken en een vragenlijst aan het einde van het jaar stelden de onderzoekers vast dat de baby's die in contact kwamen met honden minder weken ziek waren dan de baby's die niet in contact met huisdieren kwamen. 


Volgens de onderzoekers komt dit omdat een hond vuil en bacteriën in huis brengt. Hierdoor kan het immuunsysteem van een kind sneller rijpen, waardoor het beter in staat is zich te verdedigen tegen de virussen en bacteriën die ademhalingsproblemen veroorzaken. 


De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. 


Bron: Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten