woensdag 13 januari 2016

Meeroken


Roken : slecht voor uw gezondheid maar ook dat van uw huisdier.

Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid van de roker en ook voor de mensen om de rokers heen (passieve rokers). Maar roken is ook slecht voor de gezondheid van de huisdieren die bij de rokers in huis wonen. De honden en katten die in huis wonen met rokers ademen de rook niet alleen in, maar als ze hun vacht verzorgen likken ze de giftige stoffen ook op. Passief roken is in verband gebracht met mondkanker en lymfomen bij katten, long- en neuskanker bij honden, maar ook longkanker bij vogels. 

De gevolgen van roken voor dieren 

Door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan sigarettenrook kunnen de keel, de luchtpijp en de bronchiĆ«n van uw hond of kat een heuse ontstekingshaard worden. Dat zal zich uiten in een chronische, pijnlijke en vermoeiende hoest. Een chronische bronchitis kan zich uitbreiden in de longen en uw huisdier kan uiteindelijk een longontsteking krijgen. Maar dit zijn niet de enige effecten van passief roken op de gezondheid van uw dier. De toxische stoffen die door de sigaret worden verspreid, kunnen bij honden leiden tot kanker van de snuit, de keel en de longen. Ook katten worden niet gespaard, want naast ademhalingsproblemen veroorzaakt het roken bij hen ook de kans op ontwikkeling van een lymfoom of lymfeklierkanker. Deze kwaadaardige tumor komt veel voor bij katten en tast hun levensverwachting ernstig aan. 

De gevolgen van roken bij de kat.

Uit onderzoek bleek dat het aantal katten met mond- en keelkanker (ook bekend als plaveiselcelcarcinoom) hoger was voor degenen die wonen in huizen met rokers dan degenen die leefden in een rookvrije omgeving. Katten die leven met rokers hebben ook twee keer zoveel kans op maligne lymfoom, een vorm van kanker die ontstaat in de lymfeklieren. Drie uit de vier katten met deze ziekte sterven door deze ziekte.

De gevolgen van roken bij de hond. 

Studies hebben ook aangetoond dat honden die veel blootgesteld zijn aan rook, gevoelig zijn voor kanker rondom de neus- en sinusgebied, met name bij rassen met een langere snuit. Door de langere snuit is er een groter oppervlak dat blootgesteld is aan kankerverwekkende stoffen. Honden die besmet zijn met neuskanker hebben een levensverwachting van 1 jaar na het stellen van de diagnose. Honden met een plattere snuit zijn gevoeliger voor longkanker. Door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan sigarettenrook zal de hond gaan lijden aan een chronische, pijnlijke en vermoeiende hoest. Een chronische bronchitis kan zich uitbreiden naar de longen en de hond kan uiteindelijk een longontsteking krijgen. Een goede reden om te stoppen met roken. Heeft u huisdieren en rookt u en is de wil om te stoppen nog niet helemaal aanwezig dan kan deze informatie misschien u toch een extra duwtje in de rug geven voor betere gezondheid voor u en uw geliefde huisdier(en).

bron: www.dierenkliniekgo.nl

2 opmerkingen: