dinsdag 24 februari 2015


Uit recent onderzoek van Omroep Brabant is naar voren gekomen dat Brabant de spil is in grootscheepse illegale handel in puppy's. Dat blijkt uit gesprekken die de omroep voerde met zo'n twintig dierenartsen uit die provincie. De dierenartsen zien de resultaten van deze illegale handel elke dag in hun behandelkamer.
Volgens de onderzoekers worden de puppy's gefokt in grote boerderijen in Oost-Europa, zonder aandacht of daglicht. Wekelijks worden ze met honderden tegelijk in bestelbusjes of vrachtwagens naar Nederland gebracht. De reis is zo zwaar, dat er regelmatig puppy's onderweg overlijden door stress. Eenmaal aangekomen in Brabant wordt er regelmatig geknoeid met inentingen en hondenpaspoorten. Dierenarts Frank van Schaijk van dierenkliniek De Kempen: "Dan worden ze geplaatst in huiselijke situaties, zodat de consument de indruk krijgt dat die pup gewoon in Nederland is geboren en opgegroeid." Via verschillende handelaren en met name via internet komen de hondjes vervolgens terecht bij de consument.

Wetenschapper Paul Overgaauw van de universiteit van Utrecht deed jarenlang onderzoek naar de malafide handel in puppy's. Volgens hem realiseren veel dierenliefhebbers zich niet welke risico's ze nemen door het kopen van een hondje uit de handel.

Overgaauw: "Je weet niet wat je binnenhaalt, je weet niet wat je krijgt. Je weet niet of ze gesocialiseerd zijn en je weet niet hoe oud ze zijn. Je weet niet of ze wel goed gevaccineerd zijn. Je weet niet wat voor parasieten ze bij zich hebben. En er is altijd het risico dat ze rabiës, hondsdolheid, met zich mee brengen. Als dat een keer gebeurt, hebben we echt een probleem in dit land."
Overgaauw geeft ook aan dat de nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot de import van puppy's een belangrijke rol kan gaan spelen bij het terugdringen van het aantal misstanden. "Er mogen nu alleen nog maar puppy's binnenkomen die 15 weken oud zijn, want dat is de leeftijd waarop ze gevaccineerd tegen rabiës binnen mogen komen. Dus dan gaan we echt een sprong maken van 8 weken naar 15 weken leeftijd. De entboekjes mogen alleen nog maar door dierenartsen worden afgegeven. En willen we er met zijn allen wat aan gaan doen, dan zal je als eigenaar, als potentiële eigenaar, daar natuurlijk op voorbereid moeten zijn."
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite:Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant.
Wilt u weten wat u zelf kunt doen wanneer u zoekt naar een betrouwbaar adres om een pup te kopen? Lees dan het Praktisch document "De aanschaf van een hond" en gebruik onze Puppy-checklist wanneer u op bezoek gaat bij de fokker!!
bron: LICG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten