donderdag 23 januari 2014

Jack Russel relatief vaak naar asiel


Hussel in asiel


Jack Russels, kruisingen van Jack Russells en gelijkende honden als (Boeren)foxjes maken relatief vaker de gang naar het asiel dan andere hondentypen. Zo blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming.
Deze 'handzame’ honden worden als leuke gezinshond aangeschaft, maar blijken een handvol. ‘Het zijn pittige bundels energie die een goede opvoeding en begeleiding nodig hebben. Krijgen ze dat onvoldoende, dan zoeken ze zelf hun hobby’s. Die bestaan dan uit het terroriseren van de buurt, het slopen van het meubilair, etc.’ legt Sieneke Groenman van de Koninklijke Hondenbescherming uit. Het onvoldoende doordacht aangeschafte pupje is dan ineens niet zo leuk meer en krijgt een enkele reis asiel.
Cijfers uit meer dan dertig asielen tonen aan dat vijftien tot twintig procent van de honden die het asiel binnenkomen, een 'Jack Hussel' (Jack Russell of een daarop gelijkende hond) is. Terwijl de Jack Russell bij de stamboomorganisatie (Raad van Beheer) van Nederland niet te boek staat als populair ras. De wel veel bij de Raad van Beheer ingeschreven Labrador Retriever, maakt slechts vijf procent uit van de binnenkomende honden in het asiel.
De Koninklijke Hondenbescherming pleit dan ook voor een passender imago van de 'Jack Hussel'. Een goede match tussen baas en hond is uitermate belangrijk. Een grappig, stoer of leuk uiterlijk is niet voldoende grond om een hond te kiezen.
Zeker in het geval van de Jack Russell en daarop lijkende honden is het uiterlijk misleidend. Ze mogen dan klein van stuk zijn, handzaam of gemakkelijk zijn ze niet. Het zijn sportieve honden voor bazen die stevig in hun schoenen staan en dagelijks minimaal twee uur actief zijn met hun hond. ‘Geen gemiddelde gezinshond dus’ waarschuwt Groenman. Zij hoopt dat het leed dat veel 'Jack Hussels' nu wordt aangedaan, met asielverblijf en mislukte plaatsingen, verminderd kan worden door beter nadenken voorafgaand aan de aanschaf van de hond.
Wilt u weten of een Jack Russell misschien wél iets voor uw is? Lees dan de Huisdierenbijsluiter Jack Russell Terriër.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten