vrijdag 20 december 2013

Veilige jaarwisseling



Heeft u al stilgestaan bij uw huisdieren op oudejaarsavond? Bedenk vooraf waar u rekening mee moet houden, zodat de avond zelf goed verloopt en het nieuwe jaar voor u en uw huisdieren goed begint!
Sommige huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Met training kan daar vaak wat aan gedaan worden, maar dat kost tijd. Bent u daarmee nog niet begonnen, dan gaat het waarschijnlijk niet meer lukken de angst nu nog weg te trainen. Een beetje afzwakken lukt misschien nog wel, maar u kunt er beter rekening mee houden dat de angst er nog is.
Zorg er dus voor dat uw dier een prettig plekje heeft om zich terug te trekken. Doe de gordijnen dicht en de radio of televisie aan, zodat het vuurwerk iets gemaskeerd wordt. Overleg met uw dierenarts of een kalmerend tabletje een oplossing kan zijn. Let dan wel op welk middel u geeft, want niet elk middel is even geschikt. Meer daarover leest u in het Praktisch document over vuurwerk.
Natuurlijk zorgt u ervoor dat katten die buiten lopen, bijtijds binnen zijn, het liefst voordat het donker begint te worden. Als er in uw buurt in de dagen voor de jaarwisseling al veel vuurwerk wordt afgeschoten, is het verstandig om uw katten zoveel mogelijk binnen te houden. Pas eventueel de tijden en de route aan als u uw hond uitlaat, zodat u zoveel mogelijk het vuurwerk kunt vermijden.
Dieren die buiten wonen, zoals konijnen of klein vee, kunt u het beste in hun hok houden en dat eventueel afschermen met bijvoorbeeld een wollen deken, die licht en geluid iets dempt en (als het echte wol is!) brandwerend werkt.
Ook is het zaak om goed op de hapjes te letten. Als u om 12 uur elkaar een gelukkig Nieuwjaar wenst, zien honden soms hun kans om wat van de heerlijkheden op tafel te proeven. En die zijn lang niet allemaal veilig voor honden (en andere huisdieren)!
In het Praktisch document over Feestdagen leest u meer tips over de punten waar u op moet letten.
bron: LICG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten