vrijdag 14 december 2012

Preventie kattenkrabziekte: vlooienbestrijding


Kattenkrabziekte is een van dier op mens overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Katten, dragers de bacterie (B. henselae), besmetten elkaar via kattenvlooien. Uit onderzoek blijkt dat behandeling met antibiotica van katten geïnfecteerd met B. henselae weinig effectief is. 

Antibiotica weinig effectief

Katten jonger dan 1 jaar, en zwerfkatten zijn vaker positief dan oudere katten en huiskatten. B. henselae kan in het bloed van eenmaal geïnfecteerde katten nog jarenlang aangetoond worden. Bij een studie onder Nederlandse asielkatten in 1995 bleek bij 22 procent van de katten B. henselae in het bloed aantoonbaar, terwijl bij 50 procent van de katten antistoffen werden aangetoond. Behandeling van katten geïnfecteerd met B. henselae met antibiotica blijkt weinig effectief: aanhoudende infecties en nieuwe infecties worden hiermee niet bestreden. 

Besmetting van de mens 

Overdracht naar de mens vindt uitsluitend plaats door krab- of bijtwonden waar vlooienpoep inkomt. Naar schatting (gegevens RIVM) zijn er minstens 300 tot 1000 gevallen per jaar, maar het werkelijke aantal infecties is waarschijnlijk veel hoger. Kattenkrabziekte bij mensen met een goede weerstand is veelal een onschuldige, vaak onopgemerkte, infectie die vanzelf overgaat. Aanvankelijk kan de krab- of bijtwond rood en gezwollen zijn, waarna deze verschijnselen binnen enkele dagen vanzelf verdwijnen. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de infectie zeer ernstig verlopen met uitgebreide huidaandoeningen en soms zelfs aantasting van organen. 

Besmetting voorkomen 

Preventie is gericht op het voorkomen van transmissie zowel van kat naar kat als van kat naar mens. Bestrijding van vlooien van katten en het voorkómen van krab- en bijtincidenten zijn daarbij belangrijk. Wondverzorging en -desinfectie zijn van belang na een krab of beet. Mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om met (jonge, speelse) katten om te gaan. 

Bron: www.knmvd.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten