donderdag 15 december 2011

Scooby kan weer zien!

Dit is Scooby, een hele lieve Amerikaanse Bulldog van 2 jaar. Scooby heeft het probleem dat hij teveel vel op zijn kop heeft, waardoor zijn oogleden naar binnen krullen en de haartjes in zijn ogen prikken. Dit heet entropion. Het gevolg is dat Scooby's ogen constant pussig ontstoken zijn en zijn hoornvlies steeds wordt beschadigd door de prikkende haartjes. Zo kan het niet langer en daarom hebben zijn baasjes besloten om Scooby te laten opereren. Dit is al eerder gedaan in een andere kliniek maar toen is het helaas weer terug gezakt.
Je kunt goed zien dat rondom de ogen van Scooby het helemaal nat en gezwollen is van de ontsteking. Ook laten door al het pus de haartjes los en verkleurt de huid.
Dit is een close-up van Scooby's oog, je ziet weer de natte haarloze gezwollen oogranden die naar binnen krullen en als je goed kijkt zie je op het hoornvlies ook roze puntjes zitten. Dat zijn hoornvliesbeschadigingen waar reparatieweefsel overheen groeit.
Hier is Scooby in slaap voor de operatie. We hebben de haren rondom zijn ogen weggeschoren om goed te kunnen opereren.
Hier beginnen we met de verwijdering van huid rondom Scooby's oog, zodat de ooglidranden weer strak getrokken worden en niet meer naar binnen krullen. Het is een ontzettend precieze klus.
Het lastige is dat de omgeving van het oog heel rijk doorbloed is en zo komt het dat je steeds een heel klein stukje kunt snijden en daarna weer snel moet deppen.
Dit is aan het einde van de marathon-operatie. We hebben bij Scooby's beide ogen de boven- en onderkant 'gelift'. Verder hebben we de wondranden niet helemaal aan elkaar gehecht zodat op die plekken (haarloos) littekenweefsel ontstaat. Mocht het oog ooit nog om gaan krullen dan kunnen de haartjes niet meer in de ogen prikken.


Dit is Scooby 10 dagen na de operatie. Het is een hele stoere hond en heeft het thuis prima gedaan met zijn mooie lampenkap om. Je ziet dat hij hier weer goed uit zijn ogen kan kijken.
Onder verdoving zijn de hechtingen eruit gehaald. Zonder de hechtingen kunnen we nu het resultaat goed bekijken. De oogleden krullen niet meer naar binnen! Omdat Scooby slaapt hangen zijn ogen hier een beetje.







Hieronder de mooiste foto van Scooby. De hechtingen zijn er al een poosje uit, het is nu ongeveer een maand na de operatie. Scooby kan nu weer perfect naar buiten kijken en heeft geen ontstoken ogen meer, hij kan weer zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten