maandag 17 november 2014
Landelijke ophokplicht voor kippen gedurende 72 uur
Sinds zondagochtend 16 november 11.30 uur geldt er voor het hele land een ophok- en afschermplicht voor alle pluimvee en ander gevogelte. Deze ophokplicht zal in eerste instantie 72 uur duren. Deze maatregel is ingesteld na de vondst van een zeer besmettelijke variant van vogelgriep bij een bedrijf in Hekendorp, gemeente Oudewater. Het is nog onduidelijk om welke variant het precies gaat.
Pluimvee en ander gevogelte dat in contact kan komen met wilde vogels of met pluimvee van commerciële bedrijven, moeten in elk geval tijdens de standstill binnen hun hok en/of volière blijven. Dat geldt ook voor hoenderachtigen die weinig gevolgen ondervinden van ophokken. Voor alle andere categorieën hobbymatig gehouden vogels, waaronder watervogels, moet de houder met andere maatregelen contact met wilde vogels proberen te voorkomen. Dit is mede in het belang van de houder zelf, aangezien hij op die manier de kans dat zijn dieren besmet raken verkleind.
Volgens het draaiboek Aviaire Influenza zullen bij een uitbraak bij een commercieel pluimveebedrijf de meeste maatregelen ter bestrijding van het virus, zoals vervoersverboden, ook voor het hobbymatig gehouden pluimvee gelden. Want ook dit pluimvee is gevoelig voor Aviaire influenza en kan een bijdrage leveren aan de verdere verspreiding van het virus. De houders van hobbypluimvee dienen zich voor het grootste gedeelte te houden aan de maatregelen voor gewone bedrijven, zoals de standstill, vervoersverboden voor levend pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels in de betreffende gebieden.
Bij hobbypluimvee zal wel zeer terughoudend opgetreden worden wanneer wordt besloten tot preventief ruimen van een bepaald gebied. Alleen wanneer veterinair noodzakelijk (bijvoorbeeld contactbedrijven/locaties) en op basis van een risicoanalyse zal worden besloten tot preventieve ruiming van deze dieren. Zo zal er niet op grote schaal en in grote gebieden hobbypluimvee preventief geruimd worden. Alternatieve maatregelen zoals het in quarantaine houden van de hobbydieren, hygiënemaatregelen, het monitoren van deze dieren en preventief vaccineren zullen daarvoor in de plaats kunnen komen.
bronnen: Rijksoverheid en Levende Have
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten