woensdag 19 september 2012

Kat met vlooien? Gebruik NOOIT een spot-on voor honden!


Vlooienbestrijding is belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier. Maar dan moet u wel het juiste middel bij het juiste dier gebruiken! Verkeerd gebruik kan dodelijk zijn… Weet dus waar u op moet letten.

De warme dagen in augustus waren ideaal voor vlooien. Het is dan ook goed mogelijk dat u deze vervelende beestjes aantreft bij uw hond of kat. Of misschien bent u teruggekomen van vakantie en ontdekte u dat de vele vlooieneitjes tussen uw vloer inmiddels waren uitgekomen… Vlooienbestrijding is dan ook noodzakelijk. Overigens geldt dit het hele jaar door: in onze verwarmde huizen doet de vlo het ook in de winter uitstekend. En dat is niet alleen voor uw huisdier vervelend: alleen de gedachte aan zo’n vlooienplaag bezorgt veel mensen de kriebels.
Vlooien zuigen bloed bij uw huisdier. Dat kan jeuk veroorzaken, maar als uw huisdier overgevoelig is kan het ook vervelende irritaties, wondjes en kale plekken met zich meebrengen. Bovendien brengen vlooien ook infecties met lintworm over. Het is daarom belangrijk om uw kat of hond het hele jaar door te beschermen tegen vlooien.
Er zijn allerlei soorten bestrijdingsmiddelen op de markt. Voor op het dier zelf zijn vooral de spot-ons populair, druppelpipetjes die op de huid in de nek moeten worden leeggeknepen. Zo kan het dier er niet bij en kan het middel snel zijn werk doen.
Deze pipetjes zijn er voor honden en voor katten, voor verschillende leeftijden en formaten. Het is erg belangrijk dat u precies het juiste middel gebruikt voor uw dier. Als u teveel geeft, kan dit schadelijk zijn voor uw hond of kat, dus let daar heel goed op. Voor jonge dieren zijn er andere pipetjes dan voor volwassen dieren, en ook pipetjes voor honden of voor katten zijn niet uitwisselbaar!
Katten zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor permethrin, een van de stoffen die regelmatig voorkomt in vlooienbestrijders en ook in middelen tegen teken. Katten krijgen al vergiftigingsverschijnselen bij veel lagere doseringen dan die bij honden gebruikt worden. Het is daarom van levensbelang dat u nooit de spot-on (of eventueel spray) die u voor uw hond gebruikt, ook aan uw kat geeft. Katten kunnen daar zelfs aan overlijden! Nog steeds komen er regelmatig meldingen binnen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum over katten die op deze manier vergiftigd zijn.
Wees dus heel zorgvuldig, volg de aanwijzingen van uw dierenarts en probeer geen tijd of geld te besparen door een hondenmiddel voor uw kat te gebruiken. Ook oplikken kan gevaarlijk zijn, dus heeft u uw hond behandeld, houd de kat dan uit de buurt. Is er per ongeluk toch iets fout gedaan, heeft u een dier teveel vlooienmiddel gegeven of heeft u het middel voor de hond bij uw kat gebruikt, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Was bovendien het dier zo snel mogelijk met lauw (niet te warm!) water met afwasmiddel om zoveel mogelijk van het middel weg te spoelen.
Meer informatie over vergiftigingen bij huisdieren vindt u in het uitgebreide Praktisch document over dit onderwerp.
bron:licg.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten