woensdag 25 mei 2016

Het belang van vaccinatie


Als katteneigenaar vraagt u zich misschien af, of jaarlijkse vaccinatie voor uw kat wel echt noodzakelijk is. Het antwoord is JA! Door te vaccineren voorkomen we veel (vaak dodelijke) ziekten bij onze huisdieren. Vandaag de dag hebben we ziekten zoals kattenziekte en rabiës (hondsdolheid) redelijk onder controle. Als we zouden stoppen met vaccineren dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop opsteken.

Kattenzieke, rabiës en niesziekte
Voor bepaalde vaccins is wetenschappelijk bewezen dat de werkingsduur 3 jaar is. Door voor deze vaccins te kiezen, kunnen katten met één injectie 3 jaar lang beschermd worden tegen kattenziekte en hondsdolheid. Dit is goed nieuws voor u en uw kat! Echter, uw kat moet nog wèl jaarlijks gevaccineerd moet worden tegen niesziekte. Alleen bij solitair levende binnenkatten kan men overwegen om om de drie jaar te vaccineren tegen niesziekte.

Gezondheidscontrole
Alleen een volledig gezond dier kan optimaal afweer opbouwen na een vaccinatie. Daarom is een jaarlijkse gezondheidscontrole voorafgaand aan een vaccinatie erg belangrijk. Tijdens deze controle kijken we uw kat helemaal na en merken we eventuele problemen vroegtijdig op. Dit voorkomt onnodig lijden en pijn bij uw huisdier en helpt u onnodige kosten te besparen.

Waarom vaccineren?
Ook bij huisdieren geldt: voorkómen is beter dan genezen. Als uw kat gevaccineerd wordt, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door antistoffen en geheugencellen aan te maken tegen de ziekte waartegen gevaccineerd is, zonder deze ziekteverschijnselen te vertonen. Als uw kat hierna in contact komt met de echte ziekteverwekker, dan heeft hij al antistoffen. Hierdoor wordt direct de strijd aangegaan met de ziekteverwekker en kan ziekte worden voorkomen. De geheugencellen zullen heel snel nog meer antistoffen aan kunnen maken, zodat uw kat gedurende een bepaalde periode is beschermd.

Wanneer vaccineren?
Wanneer de eerste vaccinatie en wanneer de herhalingsvaccinaties? Het beste tijdstip voor een vaccinatie hangt af van verschillende omstandigheden:

  • Gaat uw kat naar een cattery, een pension of tentoonstelling, dan bestaat een grotere kans op besmetting.
  • Kittens moeten voor het eerst in hun leven zelf afweerstoffen aan gaan maken en hebben daarom altijd herhalingsvaccinaties nodig.
  • Er bestaan verschillen tussen ziekten. Tegen kattenziekte en rabiës ontstaat een betere en langdurigere bescherming dan tegen niesziekte.
  • Er bestaan verschillen tussen vaccins: dode vaccins gedragen zich anders dan levende vaccins.
  • Er bestaan ook verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins.


Dit zijn allemaal redenen waarom het niet mogelijk is één, alles omvattend vaccinatieadvies te geven. Op basis van uw persoonlijke situatie en uw kat, geven we u een maatwerk vaccinatieadvies. Maak vandaag nog een afspraak met onze praktijk via 0184-652546

dinsdag 10 mei 2016

Regel op tijd een pension voor uw huisdier!


Misschien heeft  u uw vakantie al geboekt, of bent u nog volop allerlei mogelijkheden en bestemmingen aan het bekijken?  Maar weet u ook al wat u in de vakantie met uw huisdier gaat doen? Want als u uw huisdier thuis laat, moet u wel op tijd een oppas adres regelen. Dierenpensions zijn vaak al maanden van tevoren volgeboekt voor het hoogseizoen. Wie nog niets heeft geregeld, moet nu dus haast maken!
Voor wie zijn huisdier niet mee wil nemen op vakantie, zijn er meerdere mogelijkheden. Soms kunnen buren, vrienden of familie voor het huisdier zorgen. Als dit niet kan, dan zijn er gelukkig dierenpensions. Die zijn er natuurlijk voor honden en katten, maar ook voor konijnen, cavia’s en andere dieren.
Het is wel belangrijk dat u uw oppasadres met zorg uitzoekt. Ga er dus eerst eens kijken voor u een reservering maakt. Hoe wordt uw dier gehuisvest, hoe is de verzorging en hoeveel tijd kan er aan uw dier besteed worden? Ziet alles er schoon uit, en zijn er mogelijkheden voor speciale verzorging zoals uitvoerig kammen of het geven van medicijnen?
Op huisdierspecialist.nl staat de dierenpensionwijzer. Hier vindt u een overzicht van meer dan 190 Dibevo dierenpensions waar je huisdier terecht kan. Goed onderdak vinden voor konijnen kan in het hoogseizoen soms extra moeilijk zijn. Op de website van Stichting Konijnenbelangen staat een overzicht van pensions die door hen zijn goedgekeurd.
Kan uw dier niet mee en ziet u een pension niet zitten? Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om iemand in te huren die bij u thuis op uw dier (en op uw huis) komt passen, bijvoorbeeld via HolidayLinks.
Meer informatie over waar u op moet letten als uw dier niet mee gaat op vakantie vindt u hier
bron: LICG