donderdag 19 maart 2015

Wat kan toerist doen voor zwerfhonden?


Ook op vakantie kunt u, net als in Nederland, een hond treffen die zijn baasje is kwijtgeraakt. Een simpele eerste stap is om met deze hond naar een dierenarts te gaan om te kijken of de hond gechipt is. Als de gegevens van de eigenaar goed geregistreerd staan, is de hereniging vaak snel geregeld. Helaas is de kans dat u dat treft klein. Heeft de hond geen chip, doe dan navraag bij de plek waar u de hond heeft gevonden of iemand hem kent of zoek een lokale dierenwelzijnsorganisatie op.
Komt u op vakantie een hond tegen die u leuk vindt en die geen baas lijkt te hebben, controleer dan eerst of de hond echt geen thuis heeft. In sommige landen is het gebruikelijk om een hond op straat te laten zwerven, terwijl er wel een vaste thuisbasis is. Bedenk daarnaast dat een hond zonder baas niet per se zielig is. Zwerfhonden kunnen gewend zijn aan een zwervend bestaan. Bioloog Coppinger zei ooit: ‘Het ergste wat zo’n hond kan overkomen is dat hij een Nederlandse hulpverlener tegenkomt die hem wil weghalen uit het paradijs.’
Een menselijke neiging is het willen voeren van honden. Vakantietijd is voor de mens vaak een smultijd en de hond wordt ook volgestopt met lekkernijen. Dit lijkt op zich geen kwaad te kunnen, maar besef echter wel dat in de zomermaanden voeren betekent dat er veel pups worden geboren. Terwijl deze ook in de wintermaanden, zonder toeristen, moeten kunnen overleven. Is er dan veel minder voedsel en zijn er te veel honden, dan kan dit leiden tot meer sterfte. Voer dus met mate bij.
Trekt u zich het lot van een dier erg aan, bijvoorbeeld omdat het gewond is? Bezoek dan een dierenarts en laat het dier behandelen aan zijn wonden of ziekte en laat hem enten, ontwormen en ontvlooien. Wassen heeft weinig zin als het dier weer op staat belandt. Het kan zelfs averechts werken omdat de vetlaag die bescherming biedt wordt weggewassen. Zorg dat het dier weer teruggeplaatst wordt in zijn bekende, vertrouwde omgeving.
Wilt u meer doen?
Zoek dan contact met een lokale dierenwelzijnsorganisatie en overleg welke hulp ze kunnen gebruiken. Heeft u tijd en geld? Overweeg dan de hond te laten castreren/steriliseren. Hiermee grijpt u echt op positieve wijze in op de zwerfdierenproblematiek. Minder vruchtbare dieren betekent minder nieuwe honden die geboren worden en minder concurrentie op voedsel. Bent u zo gehecht geraakt aan een hond, dat u deze wilt meenemen? Kijk dan op www.stray-afp.org voor tips en adviezen.
Bron: Stray Animal Foundation Platform en de Koninklijke Hondenbescherming.
Meer achtergrond informatie over de zwerfhondenproblematiek

donderdag 12 maart 2015

Weet waar en van wie je een puppy koopt



De puppyhandel is big business die alleen al in Nederland goed is voor de afzet van 75.000 puppy’s uit landen als Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. De Oost-Europese fokkers nemen het echter niet zo nauw met het dierenwelzijn en de socialisering van de pups. De omstandigheden tijdens het verblijf en transport zijn vaak erbarmelijk en veel honden overlijden al aan stress tijdens de reis naar West-Europa. Aan de Nederlandse handelaar is het vervolgens de taak om de papieren in orde te maken, desnoods met wat verzonnen inentingen en een vals hondenpaspoort. De consument die vaak als een blok valt voor een schattige pup, komt er na verloop van tijd achter dat er van alles mis is met de hond. Naast lichamelijke gebreken krijgen honden vaak ook gedragsstoornissen die kunnen leiden tot bijtincidenten en agressiviteit.
Consument houdt louche puppyhandel in stand
Brancheorganisatie Dibevo is enorm bezorgd over deze gang van zaken en heeft haar leden opgeroepen om hun klanten preventief te waarschuwen voor de koop van een ‘Oostblokhond’. “Het is de consument  die de louche puppyhandel in stand houdt”, zegt Dibevo-voorzitter Joost de Jongh. “Daarom moet de branche in actie komen om de consument nog beter voor te lichten en – heel belangrijk – adressen van goede fokkers te verstrekken. Het standpunt van Dibevo is helder: koop een pup uitsluitend bij een asiel of bij een rasvereniging die bij de Raad van Beheer is aangesloten.” Dibevo adviseert ook om de gratis handleiding ‘De aanschaf van een hond’ van het LICG te downloaden en te verspreiden onder klanten.
bron: LICG

maandag 2 maart 2015


Hondenbezitters moeten uitkijken voor gebakken sponzen. Uit verschillende plaatsen zijn de afgelopen tijd meldingen binnengekomen dat kennelijk hondenhaters actief zijn geweest.
De sponzen worden in vet gebakken en zijn daardoor een aantrekkelijk hapje voor de hond. Maar omdat de spons uitzet in de maag van de hond, kan het dier eraan doodgaan. Ook katten kan dat lot treffen, maar die zijn doorgaans kieskeuriger in wat ze opeten.
Vorige week ontdekten mensen die in Almere, Hengelo, Den Haag en Huizen de hond uitlieten dat er gebakken sponzen waren neergelegd, zo melden de verschillende regionale omroepen. In Almere kwamen er meldingen uit drie wijken. In Hengelo werd er tot twee keer toe bij een winkelcentrum een gebakken spons ontdekt.

Chocola

Soortgelijke incidenten werden eerder in de maand ook gemeld in Katwijk en Saendelft. 
Of er echt dierenbeulen actief zijn, is lang niet altijd te achterhalen. De politie wijst erop dat honden ook ziek kunnen worden van het eten van andere dingen, bijvoorbeeld chocola.

bron: nos.nl