dinsdag 30 september 2014

WNF: helft minder wilde dieren


Sinds 1970 is het aantal wilde dieren wereldwijd gehalveerd. Dat staat in het Living Planet Report 2014 van het Wereld Natuur Fonds. Vooral zoetwaterdieren hebben het zwaar, stelt het WNF.
De belangrijkste oorzaken van de afname zijn vernietiging van het leefgebied, jacht, stroperij en overbevissing. Vooral in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië gaat het volgens het WNF slecht met de biodiversiteit.

Tijgers

Het WNF constateert wel een aantal lichtpuntjes. Zo bleef de afname van de biodiversiteit in beschermde natuurgebieden beperkt tot 18 procent. Verder steeg het aantal tijgers in Nepal dankzij anti-stroperij-maatregelen met 63 procent, naar 200 dieren.
Twee jaar geleden werd de afname van het aantal wilde dieren nog vastgesteld op 32 procent. "Maar die percentages kun je niet met elkaar vergelijken," zegt WNF-directeur Van de Gronden. "We hebben onze meetmethoden in de loop der jaren verbeterd."

Nederland

Met de Nederlandse natuur gaat het volgens het WNF relatief goed. Sinds 1990 nam het aantal dieren in Nederland toe met ruim twintig procent. Het gaat dan vooral om vogels, zoogdieren en reptielen.
Toch wil Van de Gronden niet te vrolijk zijn. "De nadruk ligt op relatief," zegt hij. "Voor de jaren 90 is er in Nederland al heel veel natuur verdwenen."

Natuurherstel

Volgens de WNF-directeur moeten Nederland en andere Westerse landen zich vooral richten op natuurherstel. "Bijvoorbeeld door natuurgebieden beter te verbinden en landbouw meer te ecologiseren.
Het WNF stelt in het rapport dat Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië de vrije val in de terugloop aan diersoorten en planten een halt moeten toeroepen.
In het tweejaarlijkse rapport beschrijft het WNF de staat van de aarde. Daarvoor baseert de organisatie zich op wetenschappelijke publicaties en tellingen op het gebied van biodiversiteit.
bron:nos.nl

maandag 29 september 2014

Wereld Rabiës Dag


Vaccinatie helpt rabiës de wereld uit. Samen bereiken we meer!

Voor elk Nobivac-vaccin dat we toedienen in de praktijk, doneert MSD Animal Health gratis vaccins aan de Afya rabiësprojecten in Tanzania en India. 

Dat doen ze met succes: sinds de start van Afya is het aantal menselijke slachtoffers dat overlijdt aan hondsdolheid met 86% gereduceerd!

Samen met u, onze klanten, redden we levens en helpen we rabiës de wereld uit.
Dank daarvoor!








vrijdag 26 september 2014

Kattenkrabbels


Pas op voor krabbels bij het aaien en knuffelen van uw kat.

De scheidslijn tussen puur genot en geïriteerde afweer bij katten is vaag. Net als mensen zijn katten op bepaalde plekken van hun lijfje zeer 'kietelgevoelig'. De onderbuik en de dijen (binnenkant achterpoten) zijn dergelijke zones bij katten. Als je je kat op deze plaatsen aait, kant het gebeuren dat hij/zij eerst tevreden spint en er vervolgens abrupt mee stopt om zich vervolgens hevig te gaan verzetten met nagels en/of tandjes. Het eerste signaal wat dit gedrag voorspelt is het 'nukkig' bewegen van de staartpunt. Vanaf dat moment is het verstandig om uw handen rustig terug te trekken. 

bron: Hart voor Dieren

dinsdag 23 september 2014

Hondenbescherming start Fairpup

FAIRPUP

De Koninklijke Hondenbescherming lanceert vandaag een bewustwordingscampagne die zich richt op mensen die op het punt staan een pup in huis te nemen. De campagne helpt hen een bewuste keuze te maken. Dat is hard nodig want volgens de Hondenbescherming komt meer dan de helft van de pups vermoedelijk van foute fokkers vandaan. Terwijl een eerlijke keuze dierenleed voorkomt.
Pups van foute fokkers zijn namelijk vaker ziek. Daardoor kunnen ze komen te overlijden. Daarnaast kunnen deze pups angst of agressie tonen als gevolg van de foute start in hun leven. Bovendien lijden moederhonden in donkere ruimten, zonder voldoende aandacht, medische zorg en soms zelfs water en voer.
De FAIRPUP-campagne helpt de consument een goede fokker te onderscheiden van een foute fokker. Daartoe kan op FAIRPUP.nl de FAIRPUP-CHECK worden gedownload en kunnen filmpjes worden bekeken over hoe het wel en niet moet bij een fokker.
Het is de missie van de Hondenbescherming om mensen bewust te laten kiezen voor eerlijke pups uit goede nestjes. Zij gelooft in goede wetgeving over en controle op de wijze waarop pups gefokt, geboren en gehouden worden. De pupkoper moet echter ook zelf controleren of een pup een goede start krijgt. FAIRPUP geeft hiervoor praktische handvatten. Handvatten waarmee de pupkoper zekerder is van een fijne pup en het steunen van eerlijke omstandigheden voor pups en ouderdieren.

donderdag 18 september 2014

Druiven en Rozijnen



Tot op heden is vergiftiging door druiven of rozijnen alleen waargenomen bij honden, en soms worden ook bij herkauwers symptomen gezien. Waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor honden is onbekend en ook de gevoeligheid lijkt sterk te variëren tussen honden. Er zijn vermeldingen van een giftige werking vanaf ongeveer 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht, bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilo lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin druiven of rozijnen verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken! Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur na de opname. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen. Binnen 24 tot 72 uur na de opname kan acuut nierfalen ontstaan, met een daling van de urineproductie tot gevolg. Wanneer er geen urine meer wordt geproduceerd, zijn de vooruitzichten slecht en wordt meestal gekozen voor euthanasie. Raadpleeg direct uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond druiven of rozijnen heeft gegeten.

bron: LICG

dinsdag 16 september 2014

Hersenoperatie redt leven goudvis


George is geopereerd aan een hersentumor

Een Australische dierenkliniek heeft met succes een hersenoperatie uitgevoerd bij een goudvis. Het dier had een tumor in zijn kop en die is verwijderd, melden Australische media.
De tumor was in een jaar tijd flink gegroeid en zou de vis binnenkort fataal worden, zegt behandelend arts Tristan Rich. "De vis had moeite met eten en rondzwemmen en werd lastiggevallen door andere vissen."
De eigenaar van de 10-jarige goudvis George kon het niet over zijn hart verkrijgen om het beestje te laten inslapen. Hij gaf honderden dollars uit voor een operatie.

Priegelwerk

Het visje werd onder narcose gebracht in een bak met water met daarin een verdovingsmiddel. Tijdens de operatie moest de dierenarts vooral letten op het bloedverlies; als George een paar druppels zou kwijtraken, zou hem dat al zijn leven kosten.
De operatie duurde al met al drie kwartier. "Het was priegelwerk", zegt dierenarts Tristan Rich.

Aquarium

Goudvis George is inmiddels weer thuis, in het aquarium met andere goudvissen. Volgens de dierenarts kan het dier nog makkelijk tien tot twintig jaar leven.
'Operatie goudvis' kreeg veel media-aandacht, nadat de dierenkliniek er uitgebreid verslag van had gedaan op zijn Facebookpagina. De kliniek geeft uitgebreid uitleg, inclusief filmpje en foto's, over de riskante operatie.
bron:nos.nl

maandag 15 september 2014

Lassie-effect wordt steeds minder


Lassie met Uggy uit The Artist
Zo'n schattige Schotse collie als Lassie. Of een loebas als Beethoven. Of liever één van die 101 dalmatiërs? Een populaire hondenfilm leidt onmiddellijk tot een stijging in de verkoop van het ras. Het Lassie-effect.
Britse onderzoekers concluderen dat de extra populariteit zelfs tien jaar lang kan duren. Maar ze ontdekten ook dat het effect steeds minder wordt, omdat de invloed van film tegenwoordig minder groot is.
De wetenschappers onderzochten de gegevens van de Amerikaanse Kennel Club, waar sinds de vorige eeuw zo'n 65 miljoen honden werden ingeschreven. Op basis van de recette van films bleek men te kunnen voorspellen hoe populair een hond zou worden in de jaren daarna.

Meer concurrentie

Zo leverde Lassie Come Home uit 1942 in twee jaar tijd 40 procent extra Schotse collies op. Door de Disney-film The Shaggy Dog kwamen er zelfs honderd keer meer bobtails.
Labradors waren in de jaren 60 al aan een opmars bezig, maar kregen door de film The incredible journey een flinke zet mee: de verkoop vertienvoudigde.
Dat het Lassie-effect tegenwoordig minder is, komt doordat films meer moeten concurreren met andere media als televisie en internet. Bovendien is er onderling ook meer concurrentie: tot 1940 kwam er vaak maar één hondenfilm per jaar uit, na 2005 jaarlijks meer dan zeven.

Verontrustend

De onderzoekers noemen het Lassie-effect verontrustend, omdat eigenaren vaak geen rekening houden met de negatieve kanten van een modehond.
Eerder deze maand waarschuwden Britse asiels fans van Game of Thrones en Twilight dat husky's veel werk zijn. Het aantal afgedankte husky's verzevenvoudigde de afgelopen vijf jaar, mede doordat wolven een belangrijke rol spelen in de series.
bron:nos.nl

donderdag 11 september 2014

Wereld Rabiës Dag 28 september


Rabiës eist jaarlijks nog steeds 55.000 mensenlevens en talloze dierenslachtoffers. Het terugdringen van deze levensgevaarlijke ziekte is dan ook een absolute noodzaak. 

Vaccineren helpt rabiës de wereld uit. 
Samen bereiken we meer! 

Voor elk Nobivac(R)-vaccin dat we toedienen in de praktijk doneert MSD Animal Health gratis vaccins aan de rabiësprojecten van Afya in Tanzania en India. 

Voor meer informatie afya.org

donderdag 4 september 2014

Hond schrokt hele sokkenlade leeg

De sokkenverzameling die de Duitse dog had doorgeslikt
Het is de vreemdste patiënt die ze ooit hebben gehad in het dierenziekenhuis van de Amerikaanse stad Portland. Een 3-jarige Duitse dog werd door zijn baasjes binnengebracht omdat hij voortdurend moest kokhalzen en geen hap meer door zijn keel kreeg.
De hond werd snel onder het röntgenapparaat gelegd, waarna de dierenarts op de foto duidelijk kon zien dat er allerlei dingen in zijn maag zaten die er niet hoorden.
De operatie om al het materiaal weg te halen duurde bijna twee uur. Na die tijd lag er een verzameling van 43 sokken uitgestald in de operatiekamer.
Een woordvoerder van de kliniek zegt tegen een regionale krant dat de hond de volgende dag al terug kon naar huis. Hij maakt het goed.
bron: nos.nl

dinsdag 2 september 2014

Vlooienplaag




We worden momenteel geteisterd door een vlooienplaag. Met dank aan het zachte en natte weer hebben de lastige springertjes zich snel voortgeplant. Daarom zijn met name honden en katten (en soms ook mensen) druk aan het krabben.
Vlooien zijn lastig te bestrijden. Dit komt omdat slechts 5% van de vlooiencyclus zich op het huisdier afspeelt. De overige 95% gebeurt in de omgeving, dus thuis in de mand, het vloerkleed, het tapijt, achter de bank en in kieren spleten en naden. Bovendien planten vlooien zich razendsnel voort. De eerste eitjes worden al 36 tot 48 uur na de eerste bloedmaaltijd van de vlo gelegd. Zo kan een volwassen vrouwelijke vlo, in haar leven, wel 2000 eitjes leggen, die van de hond afvallen en in de omgeving terecht komen. Vlooienbestrijding wordt hierdoor extra bemoeilijkt en een vlooienplaag is dan zomaar ontstaan. Alleen je hond of kat behandelen is dus niet voldoende. Om vlooien het huis uit te krijgen, moet u zowel uw huisdier als de omgeving behandelen.
Een vlooienplaag voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen! Stofzuig regelmatig, vooral op plaatsen waar uw huisdieren komen. Behandel uw huisdier het hele jaar door (ook in de winter) met een daarvoor speciaal geregistreerd vlooienmiddel. Spray preventief de omgeving in huis, bijvoorbeeld vlak voordat u op vakantie gaat. (Eerst zuigen, dán sprayen.)
Een vlooienplaag bestrijden
Alle ruimtes waar uw huisdieren komen goed stofzuigen (ook achter banken en kasten). Haal bij de dierenarts of de dierenspeciaalzaak een anti-vlooienmiddel voor al uw huisdieren en behandel ze maandelijks. Behandel daarnaast ook de omgeving met een speciale omgevingsspray tegen vlooien. Behandel bij een vlooienuitbraak één keer per maand de omgeving gedurende drie maanden. Daarna kunt u vier keer per jaar de omgeving preventief gaan behandelen.
Bron: Hart voor Dieren

maandag 1 september 2014

's Werelds treurigste kat vindt baas


Tucker heeft een genetische afwijking waardoor ze heel verdrietig kijkt

De kat met de verdrietigste blik ter wereld heeft een baasje gevonden. Tucker zat in een asiel in de Amerikaanse stad Arlington, maar mag daar nu weg dankzij een artikel dat massaal werd gedeeld op sociale media.
Door een genetische afwijking heeft Tucker altijd een trieste blik. Daarbij heeft ze een dunne huid die vatbaar is voor kneuzingen en last van haaruitval. Daarom draagt ze een beschermend T-shirt.
De vorige eigenaren deden afstand van Tucker omdat ze haar naar eigen zeggen niet meer konden houden. Het asiel ging op zoek naar een nieuwe baas. "Tucker houdt ervan om op schoot te zitten en met touwtjes te spelen! Ze houdt er ook van om onder haar kin en achter haar oren te worden geaaid en ze is heel goed met kinderen", luidde de adoptietekst op de website van PurrfectPals.

Fantastisch gezin

Nadat een verhaal over Tucker op de website van de Seattle Pets Examiner veelvuldig was gedeeld, meldden mensen van over de hele wereld zich om de kat te adopteren.
Volgens het asiel heeft dat een fantastisch gezin voor Tucker opgeleverd: "Van een betere match met Tucker hadden we niet kunnen dromen."
De 'trieste kat' komt terecht bij een dierenarts en haar man. Beiden hebben veel ervaring met katten die speciale zorg nodig hebben. Ze hebben zelfs al een kat die dezelfde symptomen heeft als Tucker.
Bron: nos.nl