vrijdag 25 juli 2014

Check het zwemwater!



Honden nemen met warm weer graag een duik. Kies echter wel de juiste plek om je hond te laten zwemmen. Met warm weer doen honden vaak niets liever dan even met de poten in het water staan. Sommige honden zijn volleerde zwemmers en een lekker fris slokje natuurwater vinden ze vaak ook niet te versmaden. Soms kan het water in Nederland echter gevaarlijk zijn.
Pas op blauwalg
De Hondenbescherming geeft baasjes de tip om het water eerst te checken voordat ze hun honden erin laten zwemmen. Met warm weer stijgt de watertemperatuur snel. En als de watertemperatuur omhoog gaat, kan ook de concentratie blauwalg snel stijgen. Blauwalg kan gevaarlijk zijn voor honden als ze het binnenkrijgen. Kies daarom voor een plek waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water krijgt bacteriegroei meer kans. Kijk ook goed naar de omgeving. Zie je dode vissen of vogels, laat je hond dan niet in het water.
Veilig zwemwater
De provincies houden alle zwemlocaties goed in de gaten. Wil je weten waar je hond veilig het water in kan, bezoek dan de website Zwemwater.nl en zoek op het zwemwater in de betreffende provincie. Het zwemseizoen duurt officieel nog tot 1 oktober. Gedurende deze periode controleren de provincies de diverse officiële openbare zwemlocaties.
bron: dierennieuws 

dinsdag 22 juli 2014

Tips voor warme dagen



Hoewel er officieel nog geen sprake is van een hittegolf wordt er ook de komende periode nog een voortzetting van aanhoudende hitte voorspeld met maximumtemperaturen van rond de 27 graden Celsius. Ook binnenshuis kan de temperatuur inmiddels aardig oplopen.

Veel van onze huisdieren kunnen niet zo goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Zorg er voor dat uw dier bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Ga niet op het heetst van de dag fietsen of andere inspannende dingen met uw hond doen.

Voor honden zijn er speciale koelteproducten, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Voor konijnen en knaagdieren kunt u een plastic fles met bevroren water in het hok leggen, gewikkeld in een theedoek  om te voorkomen dat het dier zich "brandt" aan de koude buitenkant. Het buitenhok kunt u koelen door er een nat wit laken overheen te leggen. Vogelkooien mogen niet in de zon staan.
Nog meer nuttige tips? Weten hoe u oververhitting herkent en wat u er aan kunt doen? Kijk dan in het Praktisch document 'Dier en warmte'.
bron: LICG

dinsdag 1 juli 2014

Besmettelijke liefde


Het ziet er heel lief uit als kinderen en honden elkaar aflikken. Echter is dit contact niet onschuldig. Hoe inniger het contact tussen huisdier en mens, des te groter de kans dat de resistente bacterie van dier op mens (en vise versa) overspringt. Door deze overdracht van bacteriën kunt u of uw kind ziek worden en door resistente bacteriën is deze ziekte moeilijk of soms zelfs niet te genezen. Resistente bacteriën zijn bacteriën die niet gevoelig zijn voor antibiotica.

  • 50% van Nederlandse huishoudens heeft een of meerdere huisdieren
  • 50% honden heeft een ESBL*- producerende bacterie in de ontlasting
  • 50% honden/katten komt op bed
  • 50% van de eigenaren laat zich door de hond in het gezicht likken 

ESBL is een Bijzonder Resistente Micro-Organismen, 1 van de BRMO. MRSA, MRSP en VRE vallen hier (o.a.) ook onder. 





Bron: Vedias