dinsdag 29 oktober 2013

In actie voor konijnen!




Het gaat slecht met de konijnen opvangcentra in Nederland. Daarom heeft Stichting KonijnenBelangen de actie "Vergeten Konijnen" georganiseerd.  In 2012 zijn 12.000 konijnen in een opvang terecht gekomen. Maar in 2013 is de situatie in veel opvangen verslechterd. Zo meldt een opvang, die in 2012 nog zo’n 60 dieren opving en dit jaar al 145 konijnen heeft opgenomen. Veelal zijn de dieren er slechter aan toe en hebben ze meer medische hulp nodig.
Zowel de donaties als de plaatsingen lopen in veel opvangen terug. De kosten lopen daarentegen op. Voer en bodembedekkers zijn duurder geworden en entingen, die voorheen gratis aan opvangcentra werden verstrekt, moeten tegenwoordig betaald worden.
De stichting geeft aan dat men behalve door te doneren ook op andere manieren kan helpen. Bijvoorbeeld door het verspreiden van posters en flyers, door zelf een actie te verzinnen of door de actie te delen op Facebook en Twitter
Meer weten? Ga naar www.vergetenkonijnen.nl.
bron: LICG

dinsdag 22 oktober 2013

Hondsdolheid bij twee puppy's


Bij twee puppy's in Rotterdam en Zaandam is hondsdolheid geconstateerd. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit komen de hondjes uit Bulgarije en zijn ze uit hetzelfde nest. De puppy's zijn afgemaakt.
De GGD heeft 48 mensen opgespoord die in contact zijn geweest met de honden. Ze zijn zo nodig ingeënt. Er wordt nog gezocht naar de twee mensen die twee puppy's uit Bulgarije hebben vervoerd.
Mensen kunnen besmet raken als ze door een hond worden gebeten of worden gelikt. Hondsdolheid kan dodelijk zijn voor mensen.
Hondsdolheid komt vooral voor in Oost-Europa en Noord-Afrika. Voor het importeren van huisdieren uit deze gebieden gelden strenge eisen.
In Nederland komt hondsdolheid niet vaak voor. De laatste keer was in 2012. Toen werd er in Amsterdam een puppy aangetroffen met de ziekte. Daarvoor was er sinds 1991 geen hondsdolheid meer in Nederland voorgekomen.

dinsdag 15 oktober 2013

We staan op Facebook!





Dierenartsenpraktijk De Lekstreek is sinds kort te vinden op Facebook!



Like ons!





Oh, sorry...

De helft van de honden die in het asiel zit, belandt daar als gevolg van het onrealistische beeld dat veel aspirant hondeneigenaren hebben van het leven met een hond. Het romantische beeld ‘een mens en zijn hond’ gaat bij deze mensen snel aan diggelen, na hondslief’s binnenkomst.

Verreweg de meeste honden worden aangeschaft vanuit emotionele motieven. Met name pups roepen vertedering op. Mensen realiseren zich echter onvoldoende dat de schattige pup plast en poept in huis, zich niet laat wegstoppen als het even niet uitkomt en de wereld onder andere ontdekt door overal op te kauwen. Juist die spiksplinternieuwe schoenen of dat dure meubel vormen een magisch kauwobject.

Veel nieuwbakken hondenbezitters blijken minder hondenliefhebber dan gedacht. Wordt de pup puber? Dan zijn deze hondenbezitters vaak meer dan klaar met hun hond. Ze willen er van af. De oplossing voor hen wordt gevonden in een advertentie op een verkoopsite, een gang naar het asiel of soms simpelweg middels een boom in het bos of een opengezette deur.

De oplossing voor de hond is minder eenvoudig. De nu puberende hond heeft vaak weinig geleerd wat hem gaat helpen zijn weg naar een betrouwbaar thuis te vinden. Tijd om naar de hondenschool te gaan, ontbrak immers bij zijn vorige baas. Terwijl de hond uit verveling meer dan genoeg tijd had om ongewenst gedrag tot in detail te perfectioneren. Daardoor staat de hond voor een levensgevaarlijke uitdaging: onopgevoed een nieuwe baas vinden.

De hond vraagt er niet om dat iemand zijn baasje wordt. Het is aan het baasje te zorgen dat hij de baas wordt die de hond nodig heeft. Zijn leven lang.





donderdag 3 oktober 2013

Vuurwerkangst, begin op tijd!


Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. 

Het beste: training
  • Training
    De meest gebruikte manier is een cd met vuurwerkgeluiden (www.tinley.nl voor de cd + instructieboekje). Eerst wordt de cd heel zachtjes aangezet en naarmate uw dier eraan went steeds harder. Beloon rustig en kalm gedrag. Geef uw dier positieve ervaringen met het geluid op de achtergrond, zoals samen spelen of snoepjes geven. Zo leert hij dat vuurwerkgeluiden iets leuks betekenen. Deze training moet vaak herhaald worden en langzaam worden opgebouwd. Het kan zo'n 2 maanden duren voordat uw dier echt angstvrij is. Begin hier daarom op tijd mee (liefst begin november) en hou het lang vol. Daar hebben u en uw dier er een leven lang plezier van!

  • Training + ondersteunende medicijnen
    U kunt ook een extra hulpmiddel inzetten bij uw training, namelijk langwerkende medicijnen waardoor uw dier zich minder gestresst voelt. Voorbeelden zijn een D.A.P. (hond) of Feliway (kat) verdamper. Deze doet u in het stopcontact en ze scheiden geurstoffen (feromonen) af waardoor uw dier zich rustiger voelt. Mensen kunnen deze geuren niet ruiken.
    Een ander middel is Telizen, een voedingssupplement. Het zorgt ervoor dat uw dier minder stress ervaart. Deze ondersteunende medicijnen kunnen tegelijkertijd met de 
    training gegeven worden (dus ook gedurende ongeveer 2 maanden).

  • Training op de hondenschool
    Sommige hondenscholen geven rond oud&nieuw speciale vuurwerkcursussen. Informeer hiervoor bij de hondenschool bij u in de buurt of zij ook een cursus geven.