maandag 30 september 2013

Oktober "Check de Chipmaand"


In Nederland worden gelukkig steeds meer huisdieren voorzien van een identificatiechip. Vooral door het verplicht stellen van chippen en registreren van alle pups is het aantal gechipte dieren nu flink toegenomen. Mede in verband met het dierenwelzijn is dit een goede zaak, want van een gechipt dier is de eigenaar eenvoudig te traceren. Zodoende wordt veel leed voorkomen en komen er ook veel minder huisdieren onnodig in een asiel terecht.


De stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), met 2 miljoen geregistreerde dieren de grootste databank voor huisdieren in Nederland, heeft enkele steekproeven gedaan. Daaruit bleek dat van ruim 5% van de dieren de gegevens niet juist vermeld staan in de databank. Het gaat dan vooral om gewijzigde telefoonnummers en/of adressen. Ook kwam het regelmatig voor dat dieren wel gechipt waren maar nooit bij een databank waren aangemeld. Alleen al bij de NDG gaat het dan om zo’n 200.000 dieren waar de gegevens niet van kloppen. Dat geeft o.a. de medewerkers van dierenambulances en dierenasielen dagelijks zeer veel extra werk.
De NDG heeft dan ook het initiatief genomen om eigenaren en dierenartsen op te roepen om in de maand oktober de gegevens van gechipte dieren te controleren. De baasjes kunnen contact opnemen met hun dierenarts om de chip te laten aflezen of zelf op de website de gegevens te controleren. Veel dierenartspraktijken doen zaterdag 5 oktober mee aan de Landelijk Opendag Dierenartspraktijken en ook dat is een mooie gelegenheid om de gegevens te controleren.


NDG looft beloning uit van 150 euro
In het kader van deze maand is er een filmpje opgenomen van een kat die in het asiel in Harmelen zit. De kat is wel gechipt maar de eigenaar is niet te vinden omdat de gegevens niet juist in de databank staan vermeld. Het filmpje is te zien op de website van de NDG (www.ndg.nl) en wellicht kunt u helpen de eigenaar op te sporen. De NDG heeft een beloning uitgeloofd (tw van 150 euro) voor diegene die ervoor kan zorgen dat “Gijs” weer met zijn baasje herenigd wordt.

woensdag 11 september 2013

Hondenhandelaren en hondenkopers moeten hond verplicht registreren


Hondeneigenaren die hun hond nog niet gechipt en geregistreerd hebben moeten dit zo snel mogelijk alsnog doen. Die oproep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De gegevens van geregistreerde honden komen terecht in een databank waarin staat waar de hond vandaan komt en wie de eigenaar is. Registratie helpt daarom bij de aanpak van illegale hondenhandel en maakt het mogelijk weggelopen honden bij hun eigenaar terug te brengen.
Mensen die een puppy kopen moeten goed opletten dat de pup is gechipt en geregistreerd en moeten hun hond binnen 14 dagen op hun naam laten registeren. Nu gebeurt dat vaak niet, omdat (toekomstige) hondeneigenaren onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwe regels die op 1 april 2013 zijn ingegaan. Hondeneigenaren die hun hond alsnog willen registreren kunnen hiervoor contact opnemen met hun dierenarts of voor meer informatie kijken op chipjedier.nl
Aanpak illegale hondenhandel
Hondenfokkers en -handelaren moeten hun puppy’s, voordat zij 8 weken oud zijn, registreren via een chip die onderhuids wordt ingebracht. Dit geldt voor alle puppies die na 1 april 2013 geboren zijn. Vanaf die datum is het Besluit Identificatie en Registratie van dieren van kracht. Hondenhandelaren die zich niet aan de regels houden riskeren een boete van € 500,- per pup met een maximum van € 75.000,00.
De NVWA voert momenteel controles uit bij hondenhandelaren om te zien of zij zich wel aan de regels houden. In augustus werd een hondenhandelaar uit Overijssel beboet omdat de puppy’s op zijn bedrijf niet waren geregistreerd. Zij kregen wel een chip, maar de handelaar vroeg de kopers om de puppy’s op hun eigen naam te registeren. Dit is verboden omdat de herkomst van de pup’s dan niet meer te herleiden is. Bij dit bedrijf is naast een boete ook een fokverbod opgelegd, omdat de inrichting niet voldeed aan de eisen van het Honden- en Kattenbesluit. De aanwezige honden hadden niet genoeg vloeroppervlakte en de hondenhandelaar was niet in het bezit van een bewijs van vakbekwaamheid en een uniek bedrijfsnummer. Tot het bedrijf aan de eisen voldoet, geldt een fokverbod.
Meer informatie over chippen en registreren vind je op de website www.chipjedier.nl.
Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit