Dit is Noortje.
Een lieve Rottweiler die heel veel commando's beheerst zoals: zit, af, terug, volg, sta, blijf, los, hier, aan de voet, high five/six, buig enzovoort. Ze heeft dan ook veel gehoorzaamheidscursussen met vlag en wimpel afgerond oftewel de beste van de klas. Ze werkt graag voor de baas en heeft alle aandacht voor je. Ze kan goed alleen zijn en zal niks slopen, maar verdient wel een baas die er helemaal voor haar is en haar de ruimte kan bieden die ze nodig heeft. Ze heeft een beetje moeite met kleine hondjes en houdt niet van katten. Daarentegen is ze gek op kinderen. Ze heeft op 4-jarige leeftijd een nestje van 6 pups gehad maar is inmiddels gesteriliseerd. Zelf is ze geboren op 16 juni 2007.
Kattenkrabziekte is een van dier op mens overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Katten, dragers de bacterie (B. henselae), besmetten elkaar via kattenvlooien. Uit onderzoek blijkt dat behandeling met antibiotica van katten geïnfecteerd met B. henselae weinig effectief is.
Antibiotica weinig effectief
Katten jonger dan 1 jaar, en zwerfkatten zijn vaker positief dan oudere katten en huiskatten. B. henselae kan in het bloed van eenmaal geïnfecteerde katten nog jarenlang aangetoond worden. Bij een studie onder Nederlandse asielkatten in 1995 bleek bij 22 procent van de katten B. henselae in het bloed aantoonbaar, terwijl bij 50 procent van de katten antistoffen werden aangetoond. Behandeling van katten geïnfecteerd met B. henselae met antibiotica blijkt weinig effectief: aanhoudende infecties en nieuwe infecties worden hiermee niet bestreden.
Besmetting van de mens
Overdracht naar de mens vindt uitsluitend plaats door krab- of bijtwonden waar vlooienpoep inkomt. Naar schatting (gegevens RIVM) zijn er minstens 300 tot 1000 gevallen per jaar, maar het werkelijke aantal infecties is waarschijnlijk veel hoger. Kattenkrabziekte bij mensen met een goede weerstand is veelal een onschuldige, vaak onopgemerkte, infectie die vanzelf overgaat. Aanvankelijk kan de krab- of bijtwond rood en gezwollen zijn, waarna deze verschijnselen binnen enkele dagen vanzelf verdwijnen. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de infectie zeer ernstig verlopen met uitgebreide huidaandoeningen en soms zelfs aantasting van organen.
Besmetting voorkomen
Preventie is gericht op het voorkomen van transmissie zowel van kat naar kat als van kat naar mens. Bestrijding van vlooien van katten en het voorkómen van krab- en bijtincidenten zijn daarbij belangrijk. Wondverzorging en -desinfectie zijn van belang na een krab of beet. Mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om met (jonge, speelse) katten om te gaan.
Bron: www.knmvd.nl
AMSTERDAM - Zodra de Sint het land uit is, gaat menigeen in de weer om de kerstsfeer in huis te halen. Huisdiereigenaren moeten daarbij echter wel voorzichtig zijn: sommige sfeerverhogers zijn levensgevaarlijk voor dieren, zoals chocolade, giftige planten en allerlei soorten decoraties. Wie zijn huisdier wil kunnen redden in geval van nood, bestelt nu het handboek Sophia DierenEHBO
Chocolade
In de feestmaand komt er bij veel mensen chocolade in huis. Leuk als kerstkransje in de boom of als traktatie op tafel, maar een kleine hoeveelheid kan voor uw huisdier al tot vergiftiging leiden en een flinke portie tot de dood. Dat komt omdat de stof theobromine door honden en katten nauwelijks wordt afgebroken. Een chocoladevergiftiging is te herkennen aan braken, diarree, veel drinken en plassen, hyperactiviteit, een snelle hartslag, toevallen of zelfs coma.
Dierenarts
Ga direct naar de dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier chocolade heeft binnengekregen. Deze zal uw dier op een verantwoorde manier (dus niet met zout!) laten braken of zelfs een maagspoeling doen. Vertel precies wat uw hond of kat gegeten heeft en van welke chocolade. Puur is in dit geval het gevaarlijkst. Maar beter is natuurlijk om te voorkomen dat uw huisdier zich aan deze lekkernij te buiten gaat.
Giftige planten
Pas ook op met giftige planten. Laat uw konijn of knaagdier niet knagen aan de stam van de kerstboom en hond en kat moeten afblijven van hulst, maretak, kerstster, kerstroos en sparren- en dennennaalden. Het eten van deze planten kan leiden tot vergiftigingen, met verschijnselen als kwijlen, misselijkheid, blaren, gezwollen slijmvliezen, braken en diarree. Tevens zijn naalden die in het drinkwater zijn gevallen een gevaar.
Kerstversiering
Dan is er nog de afdeling Bedreigende Feestartikelen. Sliertjes lametta zijn prachtig poezenspeelgoed, maar de dieren moeten ze natuurlijk niet opeten. Dat geldt ook voor engelenhaar, dat bestaat uit puur glasvezel. Kijk uit met lichtsnoeren en bedrading en ook kerstballen zijn gevaarlijk. Als ze breken, kunnen dieren zich eraan verwonden. Hapgrage honden die kerstballen opeten, lopen inwendige schade op.
Fakkel
Bedenk bij het knallen van de champagne dat huisdieren hier enorm van kunnen schrikken. Bovendien willen honden zich nogal eens te buiten gaan aan champagnekurken, met een ernstige verstopping tot gevolg. Een kaars is snel omgegooid en een staart brandt als een fakkel. Heel goed opletten dus, ook met de open haard!
Handboek Sophia DierenEHBO
Wilt u weten hoe te handelen als zich een noodsituatie voordoet? Bestel dan het handboek Sophia DierenEHBO op www.sophia-vereeniging.nl. Daarmee kunt u leren op vakkundige wijze eerste hulp toe te passen bij ongevallen. Aan bod komen onder andere reanimatie- en verbindingstechnieken, vergiftiging, brandwonden, shock en onderkoeling. Wie nu lid wordt, ontvangt het handboek Sophia DierenEHBO helemaal gratis!
AMSTERDAM - Honden blijken goed in staat een ziekenhuisbacterie op te sporen.
Het VU medisch centrum heeft met de 2-jarige beagle Cliff aangetoond dat deze viervoeter prima kan ruiken of patiënten besmet zijn met de bacterie Clostridium difficile, die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken.
De 2-jarige Cliff kon na een training van twee maanden binnen 10 minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig.
De jonge hond geeft door dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent).
Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed, blijkt uit de onderzoeksresultaten, die donderdag werden gepubliceerd in het British Medical Journal.
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wijzen de onderzoekers erop dat het slechts een beperkt onderzoek was. Ook blijft veel onduidelijk. Zo valt nog niet te zeggen wat de hond precies ruikt en hoe in de dagelijkse praktijk honden ingeschakeld kunnen worden.
bron: ANP