vrijdag 27 juli 2012

Onderzoekje


Huisdierbezitters gezocht voor medewerking aan onderzoek







Huisdieren een zegen of een zorg?

Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk. Ze geven gezelligheid en de gelegenheid zorg te bieden. Voor veel mensen biedt de verzorging van huisdieren ook structuur in het dagelijks leven. Huisdieren kunnen ook een belangrijk onderdeel zijn van de opvoeding van kinderen en een middel om in contact te komen met anderen. Sommige huisdierbezitters genieten vooral van het bijzondere uiterlijk van soorten en rassen.
Tegelijkertijd gaat er ondanks de goede bedoelingen van veel huisdiereigenaren nog wel het nodige mis bij het houden van huisdieren. Dan zijn huisdieren een zorg.  Dit kan leiden tot problemen voor de omgeving (overlast) en problemen op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid. Soms kunnen eigenaren de kosten en verplichtingen niet meer opbrengen.
Goede voorlichting is cruciaal voor het voorkomen van problemen. Inzicht in de overwegingen van huisdiereigenaren bij de aanschaf van dieren is belangrijk om te komen tot een goede voorlichting.  Huisdierbezitters worden daarom opgeroepen om deel te nemen aan een online enquête. Resultaten van dit onderzoek zullen uiteindelijk bijdragen aan een beter welzijn voor huisdieren in Nederland. Wilt u als huisdierbezitter aan een online enquête meewerken?
Waar lette u bijvoorbeeld op toen u een dier aanschafte? Kwamen die verwachtingen uit? Maar ook, hoe maakt u een beslissing en vanuit welke waarden en vanuit welke persoonlijke eigenschappen. Met de resultaten van dit onderzoek kan voorlichting-op-maat worden ontwikkeld om zo de match tussen eigenaar en dier te verbeteren. Deze enquête bestaat uit zeven delen en vraagt ongeveer 15 minuten van uw tijd. De gegevens worden in het gehele onderzoek veilig en vertrouwelijk behandeld.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden, in opdracht van het ministerie van EL&I.

bron: LICG

dinsdag 10 juli 2012

Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier


OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier


Logo Oopoeh


Sinds dit voorjaar is er een nieuwe oppasservice, genaamd OOPOEH: Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Met OOPOEH kunnen 55+ ers zich aanbieden als oppas voor een huisdier. OOPOEH’s helpen huisdierbezitters voor hun dier te zorgen als zij dat niet kunnen.
Ouderen in Nederland beschikken over een grote dosis levenservaring, energie en kennis. En willen die benutten door iets leuks en zinvols te doen. Met OOPOEH bieden 55+ers zich aan als oppas voor een huisdier. Veel ouderen zijn graag in het gezelschap van een huisdier, maar willen er zelf geen meer aanschaffen. Bij stichting OOPOEH kunnen ze zelf kiezen op welk dier ze willen passen en hoe vaak. En zo helpen ze ook nog een baasje en huisdier! Naast het gezelschap van een huisdier stimuleert OOPOEH contact tussen het baasje van het huisdier en de OOPOEH door ze voor een langere tijd aan elkaar te koppelen. Zo hebben het huisdier en baasje een vaste vertrouwde oppas en kan de OOPOEH een band opbouwen met het dier en baasje.
Stichting OOPOEH slaat daarmee drie vliegen in één klap: ouderen helpen aan meer gezelschap en beweging, baasjes helpen aan een betrouwbare oppas en huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben. Ook voor ouderen die minder mobiel zijn, zijn er dieren om gezelschap te houden (denk aan een knaagdier, vogel, oudere kat of hond). Samen met een OOPOEH medewerker wordt er gezocht naar de perfecte match.
Baasjes kunnen op OOPOEH.nl zoeken naar de meest geschikte OOPOEH voor hun dier. Andersom kunnen OOPOEH’s op de website op zoek naar het meest geschikte huisdier voor hen om op te passen.
Bron: LICG

'Hond in huis gezond voor baby'


BAARN - Een hond in huis beschermt de kinderen tegen ademhalingsproblemen en infectie. Dat suggereert een Finse studie. 


antibiotica, huisdieren, baby's, kat, hond


De onderzoekers ontdekten dat Finse baby's die leven met een hond of - in mindere mate - een kat in huis minder vaak last hadden van oorontsteking, hoesten of een loopneus. Ook bleken ze minder vaak antibiotica nodig te hebben dan kinderen die in een diervrij huis wonen. 


Een mogelijke verklaring is volgens Dr. Eija Bergroth van Kuopio University Hospital dat vuil en allergenen van dieren goed zijn voor het immuunsysteem van baby's. 


De onderzoekers volgden 397 kinderen die in hun ziekenhuis werden geboren tussen september 2002 en mei 2005 in hun eerste levensjaar. 


De ouders hielden vanaf dat de baby's negen weken waren wekelijks een dagboek bij over de gezondheid van de baby en hun contact met kat en hond. 


Minder vaak ziek


Op basis van deze dagboeken en een vragenlijst aan het einde van het jaar stelden de onderzoekers vast dat de baby's die in contact kwamen met honden minder weken ziek waren dan de baby's die niet in contact met huisdieren kwamen. 


Volgens de onderzoekers komt dit omdat een hond vuil en bacteriën in huis brengt. Hierdoor kan het immuunsysteem van een kind sneller rijpen, waardoor het beter in staat is zich te verdedigen tegen de virussen en bacteriën die ademhalingsproblemen veroorzaken. 


De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. 


Bron: Gezondheidsnet

maandag 9 juli 2012

Onderschat gevaar: hondsdolheid




Nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 15 februari bij een 8 weken oude pup in Amsterdam hondsdolheid had vastgesteld, is uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingen met dit rabiësvirus. Door dit onderzoek kan nu vrijwel zeker worden vastgesteld dat geen andere dieren of mensen een besmetting hebben opgelopen met dit dodelijke virus. Tientallen dieren en mensen die in contact zijn geweest met het hondsdolle dier hebben een behandeling ondergaan om een mogelijke besmetting te voorkomen.
De pup had zijn baasje meerdere keren gebeten. Door een intensieve behandeling kon ook besmetting bij de man worden voorkomen. Door oplettendheid van de dierenarts en snel optreden van de NVWA en de GGD Amsterdam lijkt de besmetting geïsoleerd gebleven. Maar het geval in Amsterdam staat niet op zich. Veel mensen reizen naar het buitenland en komen in contact met dieren, wat besmettingsrisico’s met zich meebrengt als niet de juiste voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. In Londen is eind mei nog een vrouw overleden aan rabiës, nadat ze op haar vakantieadres was gebeten door een hond.
Informatiecampagne
Hondsdolheid komt in meerdere landen voor en is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet. Bij de besmetting in Amsterdam was het een hond die was meegenomen uit Marokko. Omdat er jaarlijks naar schatting duizenden dieren uit het buitenland worden ingevoerd, zit hier een mogelijk risico. Maar het rabiësvirus kan ook op vakanties worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit.
Om reizigers hiervan bewust te maken roept de NVWA op om voorzichtig te zijn. De tips voor reizigers staan in een nieuwe flyer van de NVWA ‘Ken je Grenzen, pas op voor hondsdolheid’. Op internet staat achtergrondinformatie over de gevaren van rabiës, hoe het herkend kan worden bij mens en dier en hoe besmetting kan worden voorkomen
Bron: LICG