vrijdag 27 april 2012

Week van het huisdier



Van zaterdag 12 mei t/m zondag 20 mei is het weer zover: dan is het de Week van het Huisier. De week waarin extra aandacht wordt geschonken aan het houden van huisdieren. Er zullen op allerlei plekken leuke activiteiten verzorgd worden. Vele dierenspeciaalzaken, dierenartsen, dierenpensions, dierenasielen en afdelingen van de Dierenbescherming, dierenambulances, verenigingen en kinderboerderijen zullen hieraan hun bijdrage leveren.






Op de actiesite van de Week van het Huisdier kunt u opzoeken wat er bij u in de buurt te beleven valt. Bovendien liggen er bij ons op de praktijk puzzelposters vol met feiten, fabels, puzzels en weetjes over huisdieren om mee te nemen. 

Het LICG heeft dit jaar gekozen voor het thema huisdier in het gezin. Bij maar liefst 85% van de Nederlanders met een huisdier maakt het dier echt deel uit van het gezin. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het houden van husdieren gunstig kan zijn. Een huisdier verminderd bijvoorbeeld stress. Ook geeft een huisdier steun, kunnen husdieren de eenzaamheid verdrijven en werken ze als een 'sociaal smeermiddel'. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een huisdier. Een dier kost tijd, energie en geld. Soms ontstaan er gedragsproblemen of wordt een dier ziek. 

De afweging om wel of geen huisdier te nemen is voor iedereen anders. Wie de voor- en nadelen goed wil kunnen inschatten, zal zich eerst in het dier van zijn keuze moeten verdiepen. Bijvoorbeeld door het lezen van de huisdierenbijsluiter van het dier. Of door het bekijken van de praktische informatie over het aanschaffen van huisdieren. Voor de kids zijn er super interessante spreekbeurten.

bron: LICG


vrijdag 20 april 2012

Wist u dit al over overgewicht ?



*  Obesitas is een klinisch syndroom waarbij sprake is van een overmatige ophoping van lichaamsvet.
* Als u huisdier . 15% van het ideale lichaamsgewicht heeft overschreden is er sprake van overgewicht. 
*  Als uw huisdier > 30% van het ideale lichaamsgewicht heeft overschreden dan heeft hij obesitas.
*  Wereldwijd varieert het aantal dieren met obesitas tussen 22-44%.
*  Slechts 17% van de eigenaren van en te zware hond of kat zegt een te zwaar dier te hebben.
*  Het percentage lichaamsvet percentage is rasafhankelijk. 
*   Bij honden en katten kunnen we geen gebruik maken van de bij mensen bekende BMI index. 
*  Uw dierenarts gebruikt de BCS (Body condition score).
*  Samen met het lichaamsgewicht geeft dit een betrouwbare weergave van de conditie van het dier. 
*  Soms is overgewicht een neven effect van een andere aandoening.
*  Maar meestal komt het doordat er meer energie opgenomen wordt dan verbruikt. 
*  Wit vetweefsel is geen passief orgaan, vet produceert ook stoffen zoals hormonen en ontstekingscellen. 
*  Een hond of kat met overgewicht produceert meer van deze stoffen.
*  En mede daardoor is er een verhoogd risico op verschillende ziektes.
*  Een hond of kat met overgewicht krijgt ook te maken met verschillende functionele gevolgen.
*  En heeft een verhoogd risico bij anesthesie en chirurgie.
*  Dieren met overgewicht hebben een kortere levensverwachting.
*  Obesitas is dus een ziekte !


Neem contact op met de praktijk voor informatie over Fit4Dogs, het behandelprogramma voor honden met overgewicht of obesitas. 






     Een body condition score kaart.

vrijdag 13 april 2012

Het is voorjaar, pas op voor teken!




Het voorjaar is weer begonnen, een prachtige tijd om met je hond de natuur in te trekken en lange boswandelingen te maken. De knoppen aan de bomen ontluiken, de bloemen bloeien en… de teken worden weer actief. Dat wordt dus oppassen voor hond en baas, maar natuurlijk ook voor de kat!


Teken zijn platte spinachtige diertjes, die zich vastzuigen op de huid, zich vol bloed zuigen en dan uitgroeien tot de omvang van een flinke erwt. Een volgezogen teek verandert van bruin/zwart naar grijs. Teken kunnen ziektes bij zich dragen, zoals de (ernstige) ziekte van Lyme.


Bescherm uzelf
Door uw huid goed te bedekken maakt u de kans klein dat een teek zich op uw huid vastzet. Check uw (hoofd)huid na de wandeling en verwijder eventuele teken voor ze zich vasthechten aan de huid. Zit een teek wel vast, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen.



Hond en kat checken
Ook uw kat en/of hond moet u regelmatig, bijvoorbeeld net na een wandeling, goed controleren op teken. Er zijn diverse middelen op de markt die uw dier beschermen, maar het napluizen van de vacht blijft noodzakelijk. 



Nu op de praktijk een Scalibor halsband voor de hond, beschermt de hond 6 maanden lang tegen teken en zandvliegen. Vanaf 15,- euro .  


Heeft u één of meerdere teken gevonden bij uw huisdier dan kunt u deze teek of teken bij ons op de praktijk brengen. Wij zorgen er dan voor dat de teken naar de Faculteit in Utrecht wordt gebracht waar een onderzoek loopt over teken. 


Teek verwijderen, 
Wilt u meer lezen over hoe je een teek het beste verwijdert, ga dan naar www.weekvandeteek.nl.

Kijk voor risicogebieden ook regelmatig op TekenradarDaar vindt u ook informatie over de verwachte activiteit van teken.


Bron: www.licg.nl

maandag 2 april 2012

Vergelijk verzekeringen!



Verzeker je Huisdier is online gegaan met haar vernieuwde website! Het is heel eenvoudig geworden om een passende verzekering voor uw huisdier te vinden.