vrijdag 30 december 2011

Fijne jaarwisseling!

Denk aan uw huisdieren en zo nodig die van een ander. Check deze tips nog even vuurwerkangst


Hartelijke groet vanuit DAP De Lekstreek te Giessenburg!

dinsdag 20 december 2011

Een hond in een zak....

Jaarlijks worden in ons land ongeveer 160.000 pups verhandeld.
Sommigen worden gefokt bij goede particuliere of kleinschalige fokkers in Nederland en Vlaanderen, zij hebben meestal geluk.
De overgrote meerderheid heeft het niet zo goed getroffen: vele tienduizenden worden geboren ergens in het voormalige Oost Europa en naar hier ingevoerd.
Nog eens een paar tienduizend pups wordt hier geboren in wat men broodfokkerijen is gaan noemen, een vorm van boerderijen waar men hondjes kweekt als productiedieren.
De eerste groep gaat rechtstreeks van de fokker naar de nieuwe eigenaar, waardoor de stress in de meeste gevallen redelijk beperkt blijft.
De laatste twee groepen gaan naar een paar groothandels in ons land en vandaar naar handelaars om verkocht te worden aan een publiek, gelokt met mooie websites en reclame, of ook weer uitgevoerd te worden naar elders in Europa.  
Waar je bij de particuliere en de kleine fokker gerust alles mag zien, gebeurt bij de grootschalige fok en handel alles doorgaans achter de schermen.
Meer en meer wordt duidelijk dat de omstandigheden waarin deze pupjes op moeten groeien een erg negatieve invloed kunnen hebben op hun ontwikkeling.
Lichamelijke en gedragsproblemen zijn daarvan later vaak het gevolg.
Daar willen we iets aan doen.
Toekomstige hondeneigenaars moeten bewuster gaan aankopen op een plaats waar de kansen op een gezonde en evenwichtige pup hoogst zijn.
Beleidsmakers moeten horen dat dit niet langer kan. Gaten in de wet moeten gestopt worden, pups zijn geen handelswaar.
Geen enkel dier verdient overigens dat er zo mee wordt omgesprongen.


Daarom deze site:


-         om de aandacht te vestigen op dit probleem
-         om uiting te geven aan onze verontwaardiging
-         om jullie de kans te geven hetzelfde te doen


donderdag 15 december 2011

Scooby kan weer zien!

Dit is Scooby, een hele lieve Amerikaanse Bulldog van 2 jaar. Scooby heeft het probleem dat hij teveel vel op zijn kop heeft, waardoor zijn oogleden naar binnen krullen en de haartjes in zijn ogen prikken. Dit heet entropion. Het gevolg is dat Scooby's ogen constant pussig ontstoken zijn en zijn hoornvlies steeds wordt beschadigd door de prikkende haartjes. Zo kan het niet langer en daarom hebben zijn baasjes besloten om Scooby te laten opereren. Dit is al eerder gedaan in een andere kliniek maar toen is het helaas weer terug gezakt.
Je kunt goed zien dat rondom de ogen van Scooby het helemaal nat en gezwollen is van de ontsteking. Ook laten door al het pus de haartjes los en verkleurt de huid.
Dit is een close-up van Scooby's oog, je ziet weer de natte haarloze gezwollen oogranden die naar binnen krullen en als je goed kijkt zie je op het hoornvlies ook roze puntjes zitten. Dat zijn hoornvliesbeschadigingen waar reparatieweefsel overheen groeit.
Hier is Scooby in slaap voor de operatie. We hebben de haren rondom zijn ogen weggeschoren om goed te kunnen opereren.
Hier beginnen we met de verwijdering van huid rondom Scooby's oog, zodat de ooglidranden weer strak getrokken worden en niet meer naar binnen krullen. Het is een ontzettend precieze klus.
Het lastige is dat de omgeving van het oog heel rijk doorbloed is en zo komt het dat je steeds een heel klein stukje kunt snijden en daarna weer snel moet deppen.
Dit is aan het einde van de marathon-operatie. We hebben bij Scooby's beide ogen de boven- en onderkant 'gelift'. Verder hebben we de wondranden niet helemaal aan elkaar gehecht zodat op die plekken (haarloos) littekenweefsel ontstaat. Mocht het oog ooit nog om gaan krullen dan kunnen de haartjes niet meer in de ogen prikken.


Dit is Scooby 10 dagen na de operatie. Het is een hele stoere hond en heeft het thuis prima gedaan met zijn mooie lampenkap om. Je ziet dat hij hier weer goed uit zijn ogen kan kijken.
Onder verdoving zijn de hechtingen eruit gehaald. Zonder de hechtingen kunnen we nu het resultaat goed bekijken. De oogleden krullen niet meer naar binnen! Omdat Scooby slaapt hangen zijn ogen hier een beetje.







Hieronder de mooiste foto van Scooby. De hechtingen zijn er al een poosje uit, het is nu ongeveer een maand na de operatie. Scooby kan nu weer perfect naar buiten kijken en heeft geen ontstoken ogen meer, hij kan weer zien!

maandag 12 december 2011

Informatie over vuurwerkangst

December is een feestmaand! Maar jammer genoeg zien veel baasjes van huisdieren ook op tegen het einde van december. Rond de jaarwisseling wordt veel vuurwerk afgestoken en veel honden en katten zijn bang voor de onverwachte knallen en lichtflitsen. Hier zijn medicijnen voor (zie verderop) maar het beste is om uw dier te leren dat hij hier niet bang voor hoeft te zijn. Dit kan door middel van training en duurt enkele maanden, maar hier heeft uw dier voor de rest van zijn leven plezier van.














Het beste: training
  • Training
    De meest gebruikte manier is een cd met vuurwerkgeluiden (www.tinley.nl voor de cd + instructieboekje). Eerst wordt de cd heel zachtjes aangezet en naarmate uw dier eraan went steeds harder. Beloon rustig en kalm gedrag. Geef uw dier positieve ervaringen met het geluid op de achtergrond, zoals samen spelen of snoepjes geven. Zo leert hij dat vuurwerkgeluiden iets leuks betekenen. Deze training moet vaak herhaald worden en langzaam worden opgebouwd. Het kan zo'n 2 maanden duren voordat uw dier echt angstvrij is. Begin hier daarom op tijd mee (liefst begin november) en hou het lang vol. Daar hebben u en uw dier er een leven lang plezier van!

  • Training + ondersteunende medicijnen
    U kunt ook een extra hulpmiddel inzetten bij uw training, namelijk langwerkende medicijnen waardoor uw dier zich minder gestresst voelt. Voorbeelden zijn een D.A.P. (hond) of Feliway (kat) verdamper. Deze doet u in het stopcontact en ze scheiden geurstoffen (feromonen) af waardoor uw dier zich rustiger voelt. Mensen kunnen deze geuren niet ruiken.
    Een ander middel is Zylkene, een voedingssupplement. Het zorgt ervoor dat uw dier minder stress ervaart. Deze ondersteunende medicijnen kunnen tegelijkertijd met de 
    training gegeven worden (dus ook gedurende ongeveer 2 maanden).

  • Training op de hondenschool
    Sommige hondenscholen geven rond oud&nieuw speciale vuurwerkcursussen. Informeer hiervoor bij de hondenschool bij u in de buurt of zij ook een cursus geven.

Medicijnen voor oudejaarsavond
Mocht het om verschillende redenen niet zijn gelukt om uw dier te trainen dan zijn er bij ons ook pilletjes verkrijgbaar waardoor uw dier rustiger wordt op oudejaarsavond zelf. Het beste is dit pilletje op een rustig moment te geven (op oudejaarsavond om ongeveer 18:00) en nogmaals om 23:00. Helaas heeft uw dier dan nog wel last van al het vuurwerk dat in de weken voor en na oud&nieuw wordt afgestoken.

Tips voor oudejaarsavond:
  • Hou ramen en deuren (en kattenluik) goed dicht.
  • Zorg voor een schuilplaats: liefs waar uw dier normaal ook beschutting zoekt.
  • Demp het geluid en licht van vuurwerk: doe muziek aan en sluit de gordijnen.
  • Laat uw dier niet alleen, maar negeer angstgedrag, ga hem niet straffen of belonen.
  • Beloon juist wel kalm en rustig gedrag.
  • Laat uw hond (eventueel) een paar uur voor de jaarwisseling aangelijnd uit. 
  • Zorg dat uw dier niet kan ontsnappen als de deur tijdens de jaarwisseling even open staat. 

Mocht u vragen hebben of willen overleggen over wat in uw situatie het beste is, aarzel dan niet om contact met ons opnemen, we helpen u graag.

Met vriendelijke groet,

team DAP De Lekstreek



maandag 5 december 2011

Een nieuwe start.

Beste lezers,

We zijn veel te lang uit de lucht geweest, vandaar deze verhuizing.
Vanaf heden hopen wij u weer als vanouds op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in en om de dierenwereld met inbegrip van onze praktijk.
U hoort van ons!

Hartelijke groet en tot ziens.